EXPO 2015_URBAN ALGAE FOLLY

Managements, Projects

Description

for the Future Food District – Milan EXPO2015

In the public square of the EXPO Milano 2015 Future Food District are on show some of the most interesting and innovative solutions of building integrated urban agriculture. The Urban Algae Folly, designed by ecoLogicStudio and located at the District’s entrance, is an interactive pavilion integrating living micro-algal cultures, a built example of architecture’s bio-digital future.

Microalgae, in this instance Spirulina, are exceptional photosynthetic machines; they contain nutrients that are fundamental to the human body, such as minerals and vegetable proteins; microalgae also oxygenate the air and can absorb CO2 from the urban atmosphere ten times more effectively than large trees.

The innovative architecture of the Alge Folly originates from the evolution of the well known ETFE architectural skin system; in this instance it has the ability to provide the ideal habitat both to stimulate Spirulina’s growth and to guarantee visitors’ comfort.
On sunny summer days the microalgae will grow rapidly thus increasing the shading potential of the architectural skin and improving human comfort; visitors, with their presence, will in turn activate the digital regulation system which will stimulate algal oxygenation, solar insolation and growth.
In any given moment the effective translucency, the color, the reflectivity, the soundand productivity of the Urban Algae Folly are the result of the symbiotic relationship of climate, microalgae, humans and digital control systems.

The Future Food District, designed by Carlo Ratti Associati for Italian supermarket chain COOP, is one of the thematic areas of EXPO 2015 “Feeding the Planet, Energy for Life”. FFD is composed of a 2,500 square meter pavilion (supermarket) and of a 4,500 square meter public square.
The project explores new forms of interactions between people and products to re-imagine the supermarket of the future as a place for free exchange where everyone can be both producer and consumer.

The visitors of the FFD are invited to interact with the Urban Algae Folly; they can join the harvest events and interact with the structure with their smart phones.

 

 

All’interno della piazza del Future Food District di EXPO Milano 2015 sono in mostra alcuni possibili metodi di coltivazione del futuro, finalizzati alla produzione alimentare in ambiente urbano.

L’ Urban Algae Folly, progettato da ecoLogicStudio e situato all’ingresso della piazza, e’ un padiglione interattivo per la coltivazione urbana di microalghe, esempio costruito del futuro biodigitale dell’architettura.

Le micro-alghe, in questo caso la Spirulina, sono eccezionali macchine fotosintetiche, in grado di fornire elementi nutrizionali fondamentali per l’uomo, quali minerali e proteine vegetali, di ossigenare l’aria e di assorbire CO2 dall’atmosfera urbana; in questo le microalghe sono dieci volte piu’ efficaci che alberi d’alto fusto.

L’inedita architettura dell’Urban Alge Folly ha evoluto il sistema di pelle architettonica in ETFE per creare un soffice habitat congeniale sia alla crescita della Spirulina che al relax delle persone. In un giorno di sole intenso l’alga crescera’ rapidamente contribuendo ad aumentare il potere schermante della pelle architettonica e quindi a miglirare il comfor dei visitatori; questi, con la loro presenza, attiveranno un sistema di regolazione dei flussi alghivi che stimolera’ ossigenazione, irraggiamento e crescita.

L’effettivo potenziale di trasparenza, il colore, riflessione luminosa, suono e produttivita’ saranno il risultato di relazioni simbiotiche tra clima, micro-alghe, visitatori e sistemi di controllo digitali.

Il Future Food District, progettato da Carlo Ratti Associati per la catena italiana di supermercati COOP, e’ una delle aree tematiche di EXPO 2015 “Feeding the Planet, Energy for Life”. Il FFD comprende 2,500 metri quadri di supermercato e 4,500 metri quadri di piazza pubblica. Il progetto esplora nuove forme di interazione tra persone e prodotti, immaginando il supermercato del futuro come un luogo di libero scambio dove tutti possono essere al tempo stesso produttori e consumatori. I visitatori dell’Urban Algae Folly sono invitati a partecipare ad eventi di raccolta ed a interagire con la struttura tramite smart phone.

 

Credits:
Urban Algae Folly

A project by ecoLogicStudio:
Marco Poletto and Claudia Pasquero (London, UK)

Design Team:
Marco Poletto, Claudia Pasquero, Elisa Bolognini, Alessandro Buffi, Julien Sebban

Digital responsive systems:
Alt N – Nick Puckett

Structural Engineering:
Ing. Mario Segreto, Ing. Nicola Morda

Project Managment:
Arch. Paolo Scoglio

ETFE contractor:
Taiyo Europe GmbH

Timber contractor:
Palumbo Legnami

Microalgae supplies:
Algain Energy srl

EXPO Milano 2015 Future Food District:
curated by Carlo Ratti, Director – MIT Senseable City Lab
Partner – Carlo Ratti Associati